Kulüp Hayatına Bakış

İTÜ Girişimcilik Kulübü
3 min read Aug 8, 2021

Herkese merhaba! Ben Ömer Tarık İnce, İTÜ Girişimcilik Kulübü 16. Dönem Yönetim Kurulu Başkanıyım. İTÜ’de Çevre Mühendisliği bölümünde okuyorum. Lise hayatımdan bu yana kulüpler ve girişimcilikle yakından ilgileniyorum. 9. sınıfın başından beri bünyesinde bulunduğum her kulübün bana kattığı ve öğrettiği her şeyi buraya yazmak istesem de bloglarımızdaki kelime sınırına takılmam muhtemel. Bundan dolayı yazım, daha çok kendi deneyim ve fark ettiklerimin özütünü çıkardığım bir yazı olacak. Bu yazıda kulübün etkinliklerini öne çıkarıp onların ne kadar başarılı olduklarından, etki alanlarının büyüklüğünden veya bu seneki hayallerimizden bahsetmeyeceğim. Onu sizler için başka bir arkadaşım hazırlıyor.

Sizlere ilk olarak İTÜ Girişimcilik Kulübü ile tanışma hikayemden bahsetmek istiyorum. Geçen senenin Yönetim Kurulu Başkanı İmran Gündüz’ü lisemdeki girişimcilik kulübünün canlı yayınında gördüm. Çok değerli bir arkadaşımın önerisiyle ise üniversite sonucum açıklanmadan İmran ile iletişime geçtim. Böylece İTÜ’ye girmeden önce, tercih listemin tamamen İTÜ’den oluşmasında büyük etken olan İTÜ Girişimcilik Kulübü’ne girmiş oldum.

Kulübün bizlere sunduğu en büyük avantajlardan biri, başka kişiler ile tanışma imkanı (networking) sunmasıdır. Tanışacağınız kişiler, onların deneyim ve tecrübelerinden yararlanacağınız ve yürümek istediğiniz yolda dolaşmış kişiler olabilir. Aynı zamanda tanışacağınız arkadaşınızla bir fikir üretip aynı yolda yürümeye başlayabilir ve deneyimli kişilerin tavsiyeleriyle onların takılıp düştükleri yerleri düşmeden geçebilirsiniz. Eleanor Roosevelt’in de dediği gibi, “Başkalarının hatalarından ders alın. Tüm hataları yapacak kadar uzun yaşamayabilirsin.”. Son olarak bu döngünün tamamlanması için, bir süre sonra sizlerin bugünlerde tanışacağınız tecrübeli insanların konumunda olacağınızı unutmayın.

Girişimcilik kulüplerinin ekosistemdeki konumunu ben “kapı” ve “köprü” olarak tanımlıyorum. Bunun sebebi ise çoğu öğrencinin girişimcilik kavramıyla tanıştığı bir “kapı” ve bir iş fikrine kapılması takdirinde kuluçka merkezlerine, hızlandırıcı programlarına gittiği bir “köprü” olmasıdır. Kulüpler sayesinde ekosistemde bir yer edinip kendiniz ve çevreniz için bir değer yaratabilirsiniz.

Kulüplerden bahsederken, değinmemiz gereken diğer önemli şey ise ortak bir hayalin oluşumuna katkı sağlamaktır. Bu hayal için ekipçe sorumluluklar alır, planlı bir şekilde çalışırsınız. Örnek vermek gerekirse; geçen sene kulübe yeni girmiş bir üye olarak ortaya bir etkinlik fikri attım ve bu etkinliğin (Innovation Boost) koordinatörlük görevini üstlendim. Böylece kendi hayalimle kulübün hayalini birleştirdim ve kulüpçe yeni bir etkinlik serisi yarattık. Kulübün hayaline bir şey katabilmek ve bir değer yaratmak, benim hala devam eden motivasyonumun yakıtını sağlıyor. Kulübün hayal ve vizyonunu, her üyeyle bir tık daha büyütebilmeyi hayal ediyorum.

Yukarıda bahsettiğim gibi, sorumluluk almanın ve ekipçe çalışmanın çok kutsal ve önemli bir iş olduğunu düşünüyorum. Innovation Boost Koordinatörlüğü hayatımdaki ilk liderlik deneyimim değildi ancak ilk olup olmamasının da bir önemi yoktu. Her sorumluluk, her çalışma kaçıncısı olursa olsun bizim sürekli ilerlememize olanak sağlayan aktivitelerdir. İlerlerken kendimizi ve yeteneklerimizi keşfederiz. Bir nevi kendi SWOT analizimizi çıkartıp bu konuda kendi üstümüze gideriz. Sonuç olarak kendimizi daha iyi tanımaya başlarız ve konfor alanımızın dışına çıkarız. Açıkçası geçmiş senelerde ben de konfor alanımdan çıkmayı hiç sevmezdim. Örnek verecek olursam, katılacağım yarışma ve etkinlikler öncesinde içimden bir ses o etkinliğe katılmamam için beni çok güçlü argümanlarla ikna etmeye çalışırdı. Bu durumu fark ettiğim anda tüm gücümle konfor alanımdan çıkmak için kendimi zorlardım.

Son olarak her şeyi özetlemem gerekirse İTÜ Girişimcilik Kulübü eğlenip, kendinizi geliştireceğiniz bir yer. Seneye kulüpte görüşmek ve bir sene sonra kendi gelişiminizi gözlemleyebilmeniz dileğimle. Görüşmek üzere.

Benimle iletişime geçmek isterseniz çekinmeden mail adresimden, LinkedIn ya da dilediğiniz bir sosyal medya platformundan iletişime geçebilirsiniz.

Mail adresim: omertarikince@itugirisim.org