İlham Veren Kadın Girişimciler

İTÜ Girişimcilik Kulübü
4 min read 8 Mart 2017

Bugünün iş dünyasında cinsiyet kavramı, umut verici bir şekilde daha az sorun olan bir mesele. Ancak kariyerlerine girişimci olarak devam etmek isteyen kadınların aşmaları gereken engellerin sayısı erkeklere göre daha fazla olabiliyor. Girişimcilik zaten halihazırda pek çok riske ve zorluğa sahip. Hal böyleyken başarılarıyla ilham kaynağı ve örnek olmuş bazı kadın girişimcilerin hikayelerini İlham Veren Kadın Girişimciler listemizde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için özel olarak derledik.

Bize her dokundukları işte daima ilham vermeyi başaran kadınlarımızın kadınlar günü kutlu olsun!

Başak Taşpınar Değim, armut.com

Hayat kısa ve ben hayallerimin peşinden gidiyorum.

Kadın girişimciler arasında “Girişimci anne” olarak da bilinen Başak Tanpınar Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunu. Koç Üniversitesi’nde MBA ve Loyala Üniversitesi’nde Chicago MSIMC yüksek lisansı yaptı. Coco Cola, Nealsan ve Morgan Stanley gibi büyük şirketlerde çalıştı. 2010 yılında oğlunun dünyaya gelişinden sonra Türkiye’ye geri dönüş yapma kararı aldı. Ailenin yeni evlerine taşınırken Türkiye’de yaşadığı sıkıntılar Taşpınar’ın girişim fikrinin başlangıcı oldu. Çalıştığı şirketlerin de verdiği hizmetlerden memnun kalmayan Taşpınar, bunun sonucunda 2011 yılında “Armut piş ağzıma düş!” sloganı ile hizmet sektörüne özel bir online pazar yeri olan armut.com fikrini hayata geçirdi.

Birkaç yılda Türkiye’nin en başarılı girişimleri arasında yer alan armut.com 3’üncü yılında Hummingbird’den yatırım aldı ve hala Türkiye’nin en büyük pazar yeri girişimlerinden.

Elizabeth Holmes, Theranos

Dünyada eşi benzeri olmayan bir teknoloji yaratmak istiyorum, ve bu teknoloji ile etnik köken, yaş, cinsiyet, ülke farkı gözetmeden insanlığa yardım etmek istiyorum.

Henüz 19 yaşında Stanford Üniversitesi’nde ikinci sınıf öğrencisiyken okulu bırakma kararı aldı ve kendi şirketini kurmak için çabaladı. Elizabeth iğnelerle arası iyi olmayanlar için kan testlerini kolaylaştıran bir teknoloji üretmek istiyordu. Kendisinin de iğnelerle arası iyi olmayan Homes, 10 yıl boyunca parmağın ucundan kan alınıp yapılabilecek kan sistemi üzerine çalışmalar yürüttü. İnsanlardan alınan kanları nanotainer adında küçük şişelerde sakladı. Geliştirdiği bu teknoloji sayesinde insanlar bir doktora başvurmadan yalnızca bir eczaneye giderek kan verip birkaç saat içerisinde sonuçları alabiliyor hale geldi. Elizabeth Holmes’un kurduğu Theranos adındaki bu şirket 9 milyar değerine ulaştı ve Holmes en geç milyarder kadınlar arasına adını yazdırdı.

Gamze Cizreli, BigChefs

Bu işi çok seviyor olmam öngörümle de birleşince cesaret kendiliğinden geliyor.

Big Chefs Cafe & Brasserie’nin kurucusu olan Gamze Cizreli aslen Diyarbakırlı bir ailenin en küçük kızı. Babası doktor olan Cizreli Konya’da Anadolu Lisesi okuyup ODTÜ’nün İşletme bölümünden mezun olduktan sonra savunma sanayisinde bir süre çalıştı. Ardından bu işin kendisine göre olmadığını düşünerek işten ayrıldı. Bir restoranda garsonluk yapmaya başlad. Bu işi yaptığı süre içerisinde yaşadığı tecrübelerden yola çıkarak 1993 yılında Cafemiz’i açtı. Ardından çalışmalarına devam edip Kuki ve Quick China gibi restoranların da açılması için uğraştı. Aynı zamanda iş ortağı da olan hayat arkadaşından ayrılan Gamze Cizreli her şeyi sıfırlayıp girişimcilik serüvenine 2007 yılında tekrar atılarak Ankara’da ilk BigChefs’ini açma kararı aldı.

Gabriella Coco Chanel, Chanel

Modayı yapmıyorum.Ben Modayım.

1883 yılında Fransa’da yedi kişilik fakir bir ailede dünyaya gelen Chanel oldukça zor bir hayat yaşamaya küçük yaşta başladı. 6 yaşında annesi öldükten sonra babasınında evi terk etmesi ile Correza’de bir yetimhanede büyüyen ve nakış yapmayı da burada öğrenen Gabriella ilk olarak şapka tasarlamaya başlayarak “Chanel tarzı” tabelalı ilk dükkanını açtı. Bir süre sonra 1910 yılında Chanel’in sahip olduğu dükkan sayısı 21’e ulaştı. Ardından kişiye özel tasarım kıyafetlerde yapmaya başlayan Coco, Chanel’ı marka haline dönüştüren aynı zamanda simgesi haline gelen siyah mini etek ile adından söz ettirdi. Ölümü ardından bile hala yarattığı moda ile anılan Chanel hala 20. yüzyılın en önemli insanlarından ve en ünlü kadın girişimler den biri olarak anılmaktadır.

İzmirli olan Aslı Gökdere Bilgi Üniversitesi’de İşletme yüksek lisansını tamamladıktan sonra California Ünüversitesi Irvine’de Dijital Pazarlama programını bitirip çalışma hayatına başladı. Bir süre Kariyer.net’de çalışan Gökdere ev dekorasyonu ile ilgili blog yazdı. Bu sırada 2010 yılında blogunu girişime dönüştürme kararı alıp e-ticaret sitesi kurmak için çalışmalara başladı. Evmaya.com sitesini hayata geçiren Aslı Gökdere kısa sürede yüksek satış rakamları ile büyük bir başarı yakalayarak Türk kadın girişimciler arasında ilham aldığı biri haline geldi!