Ernest Hemingway Kimdir? – Çizgi Dışı Hikayeler

İTÜ Girişimcilik Kulübü
3 min read 11 Kasım 2017

Ernest Hemingway, 20. Yüzyılın ortalarında yaşamış Amerikalı bir gazeteci, romancı ve kısa öykü yazarı. Diğer modern yazarlar gibi yaptığı çalışmalar kasıtlı bir ümitsizlik içerir. Hayatın kaybedilen bir savaş olduğu yönündeki duyguyu aktarır. 1. Dünya Savaşı ‘ndaki deneyimleri yazılarına da büyük oranda yansımıştır. Savaşı hem gereksiz hem de derin bir yara izi olarak görür. Hemingway; yapıtlarında mücadeleci, yenileceklerini bilseler bile yiğitçe direnerek yaşamlarına anlam vermeye çalışan kişilerin portrelerini çizer.

İspanya iç savaşında ülkeye savaş muhabiri olarak girmiş ve cumhuriyetçilerin safhında yer alarak General Franco’ya karşı mücadeleye katılmıştır. İspanya’dan ayrıldıktan sonra Küba’ya yerleşen Hemingway, Afrika’da safari gezilerine çıktı ve bir uçak kazası atlattı. 2. Dünya Savaşı sırasında Londra’da savaş muhabirliği yaptığı sırada gizli bilgi toplama, gerilla taktikleri gibi konulardaki deneyimleri ve gözüpekliği ile dikkat çekti.;

Savaş, boğa güreşi, avcılık, kayak, gezi gibi konulardaki yazılarına temel serüvenlerden büyük tat alan Hemingway, yaşama tutkuyla bağlıydı. Coşkuyla yaşar, buna karşın ölümün gölgesi düşüncelerinden gitmezdi. Kendi eliyle yaşamına son verdiğinde arkasında birçok ödül (Nobel edebiyat ödülü dahil) ve birçok eser bıraktı.

Çizginin Dışındakiler

Yukarıda okuduklarınızın hiçbiri Hemingway’i bu yazı serisine konu edinme nedenimiz değil sevgili okurlar. Peki neydi o halde Ernest Hemingway’i “Çizginin Dışında” yapan?

Kendinden önce hiçbir yazarda görülmeyecek denli becerikli bir yazma anlayışı, cümle demeye bin şahit isteyecek cümlecikleri ve sadeliği. Hatta Hemingway’e göre bir öyküye değer katan öyküye eklediklerimiz değil, eklemediklerimiz. Hikayemizdeki duygular okuyucuda karşılık buluyorsa, tüm boşluklar okuyucunun kendi tecrübeleriyle dolacak ve yoğun bir anlam kazanacaktır. Toplumların ortak acılarına bu denli etkinli şekilde değinebilmek büyük ustalık ister.

Rivayete göre bir cemiyet toplantısında onu çekemeyen edebiyatçılardan birisi Hemingway’e ne derece yetenekli olduğunu sorar. Hemingway: ” Senin hayal bile edemeyeceğin kadar.” diye yanıtlar. Bunun üzerine muhattabı ona 10 kelimeyi geçmeyen etkili bir hikaye yazıp yazamayacağını sorar.”Eğer bunu yazmayı becerebilirsen ve buradaki herkesi derinden etkilersen yeteneklerinin önünde saygıyla eğileceğim.” der. 10 kelimeye bile ihtiyaç duymayan Hemingway 6 kelimelik bir dram öyküsü yazar. Orada bulunan herkesi derinden etkiler. Öykü aşağıdaki gibi:

“For sale:
Baby shoes. Never worn. “

5 kelimelik Türkçe karşılığı:
“Satılık:
Bebek patikleri. Hiç giyilmedi.”

6 Kelimelik etkili bir hikaye yazmanı isteselerdi sen ne yazardın? Ya da şöyle soralım, kendi çizginin dışına çıkma hikayeni nasıl yazacaksın? Bu bağlamda girişimcilik ekosisteminin, sosyal medyanın, iş ve sanat dünyalarının en sıradışı isimlerini, en çılgın gezgin ve aşçıları ağırlayacağımız Çizginin Dışındakiler etkinliğimizin ve İTÜ Girişimcilik Kulübü’nün sana katacağı çok şey var. İTÜ Girişimcilik Kulubü olarak düzenlediğimiz ve Ernest Hemingway örneği gibi hikayelerin olacağı Çizginin Dışındakiler II Etkinliği 16 Kasım’da İTÜ’de olacak. Etkinlik ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.