4. İstanbul Tasarım Bienali Turu

İTÜ Girişimcilik Kulübü
4 min read 6 Kasım 2018

İTÜ Girişimcilik Kulübü üyeleri ve Kitapmeetup takipçileri olarak 4. İstanbul Tasarım Bienali’ni son gününde birlikte gezdik. 4 Kasım Pazar günü saat 10.00’da Taksim metro çıkışında buluşarak başlayan turumuzda bienal rotalarının ikisini de tamamladık.

4. İstanbul Tasarım Bienali Rotaları

BEYOĞLU ROTASI
Akbank Sanat
Yapı Kredi Kültür Sanat
Pera Müzesi
Arter

KARAKÖY ROTASI
SALT Galata
Studio-X Istanbul

4. İstanbul Tasarım Bienali – Okullar Okulu

İTÜ Girişimcilik Kulübü üyeleri ve Kitapmeetup takipçileri olarak 4. İstanbul Tasarım Bienali’ni son gününde birlikte gezdik. 4 Kasım Pazar günü saat 10.00’da Taksim metro çıkışında buluşarak başlayan turumuzda bienal rotalarının ikisini de tamamladık.

Bozum Okulu

Turumuza “Bozum Okulu” teması altında çalışmaların yer aldığı Akbank Sanat’tan başladık. İçeride “okul”un “atölye”nin hizmetinde olduğu ve bir gün onun içinde tamamen eriyip gideceği fikrinden hareketle “Su Okulu” adında düşsel bir mekan kuruluydu ve onun izleri sergileniyordu. Okulun hayali zili, yemekleri, çalışma alanları ve birçok detay “Bauhaus”un ötesinde tasarlanıyordu. Günümüz eğitim sistemine ve öğrenme anlayışına yapılan iyi bir eleştiriydi.

Akışlar Okulu

İkinci olarak ziyaret ettiğimiz Yapı Kredi Kültür Sanat’ın bienal başlığı “Akışlar Okulu”ydu. Ayrıca 4. İstanbul Tasarım Bienali’nin son günü Yapı Kredi’nin üst katında yer alan konferans salonunda “Blockchain Semineri” gerçekleşmekteydi. Ayrıca sergi salonundaki Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkmış değerli eserlerin birinci baskıları çok etkileyiciydi.

Ölçekler Okulu

Ardından Pera Müzesi’nde bulduk kendimizi. “Ölçekler Okulu” teması kapsamında bazı el aletleri, ölçüm cihazları ve “kum” gibi ölçüme konu olan nesneler sergileniyordu. En üstte yer alan kumların sergilendiği odada ziyaretçilerin dokunmasına izin verilen masadaki kum yığını detayı olmasaydı kendimizi kumlarla oynamamak için nasıl tutardık, bilemiyorum. Verimli olduğu kadar da yorucu olan turumuzun bu bölümünde bir yemek molası verdik.

Dünya Okulu

İstikal Caddesi’nin karekterine sanatın etkisinin en yoğun görüldüğü Arter Sanat ise her zaman olduğu gibi yine çok dikkat çekiciydi. “Dünya Okulu” temasıyla tasarlanan mekanın İstikal Caddesi’ne bakan salonunda yer alan depremzedeler tarafından yapılan çalışmalar oldukça güzeldi. Çeşitli öğrenciler tarafından olası İstanbul depremi sırasında ihtiyaç duyulacak barınakların deniz üzerine kurulması için üretilen 5 farklı fikir çok ilgimizi çekti. Üst katta VR ile oluşturulmuş görüntü ve 3D printerda kullanılmak üzere üretilen su yosunu bazlı plastik malzeme ilgi odağımız oldu.

Zaman Okulu

Daha sonra tarihi tünel ile Karaköy’e indik. Burada Salt Galata’nın teması “Zaman Okulu”ydu. Yazı yazan robot çevresinde sürekli oluşan kalabalık arasından birçok sanatsever ile tanıştık ve bu tecrübeyi birlikte deneyimledik. Saatleri Ayarlama Enstitüsü kitabının sergilenmesi önemli bir detaydı. Printer’lar ve insanın sirkadiyen ritmi üzerine yapılan çalışmalar görülmesi gerekenler arasındaydı.

Sindirim Okulu

Son olarak 15 dakikalık bir yürüyüşün ardından “Sindirim Okulu” temasıyla kurgulanan Studio-x İstanbul’u ziyaret ettik. Burada yiyeceklere katılan katkı maddeleri çok iyi bir bağlam içerisinde sergileniyordu. Göçmenler arasında yapılan hediyeleşmelerin ana karekterleri de serginin içeriği arasındaydı. “Toprak” ve “tohum” üzerine yapılan çalışmalar farklı bakış açıları içeriyordu.

Birlikte eğlenceli ve sanat dolu bir pazar geçirdik. Gelecek bienallerde ve diğer etkinliklerimizde görüşmek dileğiyle…